kultúra

kulturális programok

Apák és fiúk

Apák és Fiúk

- irodalom és jazz párbeszéde -

Dés László, Dés András és Grecsó Krisztián estje

Grecsó Krisztián történeteiben mindig ott van a velünk élő múlt, ezekre az ódon és mégis mai mesékre reagál, improvizál a híres zenészcsalád két tagja, apa és fia.

Minden este egyedi, megismételhetetlen, az író a Harminc év napsütés című friss kötetéből válogat, Dés László szaxofonja és Dés András ütőhangszerei válaszolnak rá, festik meg a zene nyelvén a „csendes kalendárium” világát.

2021. július 8. kerül sor a Vándorgyűlés fő kulturális programjaként az “Apák és fiúk” irodalom és jazz párbeszéde – Dés László, Dés András és Grecsó Krisztián irodalmi estre az MKE Youtube csatornáján keresztül.

A jelentkezési lapon az estre regisztrált résztvevők 2021. július 8-án 18 órától megtekinthetik a fantasztikus kulturális eseményt a részükre emailen megküldött link segítségével.

Helyismereti séták az OPKM kollégáival - 0. nap: 2021. július 7. szerda

A Könyvtárostanárok Egyesülete a Helyismeret és oktatás c. szekció témájához kapcsolódva jelenléti helyismereti sétákat szervez az Országos Pedagógiai Könyvtár és Múzeummal (OPKM) együttműködve. Két témában és 3 időpontban várjuk az érdeklődő kollégákat:

    1. A Pál utcai fiúk. A regény és Molnár Ferenc nyomában, ferencvárosi, józsefvárosi kalandozás a múltban

    2. Sétáljanak velünk a tisztviselőtelepen! Ismerjék meg a „legintelligensebb falu” történetét!

Bővebb és jelentkezési információk: https://portal.ktep.hu/MKEvandgy2021

Virtuális Országház séta – 0. nap: 2021. július 7. szerda

Az 52. budapesti virtuális Vándorgyűlésen különleges élményben lehet részük azoknak, akik szeretnének betekintést nyerni az Országház nevezetes termeibe.

Idegenvezetőnk nem az épületből, hanem egy online felület segítségével, élőszavas vezetéssel kalauzolja el a látogatókat a díszlépcsőházba, a kupolacsarnokba, valamint a képviselőházi társalgóba és ülésterembe. Lehetőség nyílik közelebbről is megtekinteni a szobrokat, festményeket, díszítéseket, illetve a Szent Koronát és a koronázási jelvényeket. Emellett számos fotó és érdekes történet idézi fel a magyar törvényhozás otthonához kötődő eseményeket. A 45 perces online sétára a Zoom felületen kerül sor 2021. július 7-én 11.00, 12.30 és 14.00 órai kezdéssel. Egy időpontra maximum 40 fő jelentkezhet.

Regisztrálni alábbi űrlapon lehet.

A program az Országgyűlési Könyvtár és az MKE Jogi Szekciója támogatásával és segítségével valósul meg.

Várjuk sok szeretettel Önöket a virtuális Országház látogatáson. Ha bármilyen kérdés felmerülne a program kapcsán, kérem jelezzék a vandorgyules@oszk.hu címen.

Ismerjék meg az Országos Széchényi Könyvtár Történeti Fénykép- és Videótárának új kutatótermét és a Fényképtár gyűjteményét az MKE 52. Vándorgyűlésén!

Az MKE 52. budapesti vándorgyűlése 0. napján, 2021. július 7-én, lehetőséget biztosítunk arra, hogy az érdeklődők a virtuális tér segítségével, hét kisfilmen keresztül megismerjék az OSZK legújabb kutatóterét és fényképtári gyűjteményét.

1. A Kápolnatér története. A Szent Jobb-kápolnától a Fényképtár kutatóterének kialakításáig

2. A Fotótér online felületének ismertetése az első világháború és Szabó Dénes képein keresztül

3. A diafilmrajztestek bemutatása

4. Panorámakép a budai Várról 1873

5. Régi fényképalbumok a 19. századból

6. Sztereóképek divatja

7. Kortárs gyűjteményünk egy-egy értékes műkincse

A nap folyamán a fényképtári kollégák a fenykeptar@oszk.hu címre várják az érdeklődők kérdéseit is, amelyekre 14 órakor élő bejelentkezés során válaszolnak. Természetesen a vándorgyűlés résztvevői ekkor személyesen is feltehetik kérdéseiket.

Csatlakozás az élő bejelentkezéshez az alábbi linken lehetséges.

Szeretettel várjuk Önöket a kulturális szakmai programon!

Ha bármilyen kérdés felmerülne a rendezvény kapcsán, kérjük, küldjék meg a vandorgyules@oszk.hu címre.

Köszönettel és üdvözlettel:

az MKE 52. Vándorgyűlése szervezői